Wat is de sluitertijd?

Gebruikte afbeeldingen

Wat is het?
Met de sluitertijd kun je de tijdsduur bepalen waarin de sensor van je fototoestel wordt blootgesteld aan het licht tijdens het maken van een foto.

Wat kan je er mee?
De sluitertijd wordt aangegeven in fracties van seconden zoals 1/4 of 1/200. De stappen tussen deze waarden worden ook wel stops genoemd.
Door de sluitertijd erg klein te houden (bijvoorbeeld 1/200) dan heeft het licht maar weinig tijd om op de sensor te vallen tijdens het maken van de foto. De foto wordt hierdoor dus donkerder. Bij een langere sluitertijd (bijvoorbeeld 1/2), heeft het licht een halve seconde de tijd om de sensor te verlichten. De foto wordt hierdoor een stuk lichter.

Een nadeel van een lange sluitertijd is dat het maken van de foto erg lang duurt (de sluiter staat lang open). Hhierdoor moet je de camera lang stilhouden zonder te bewegen om een wazige foto te voorkomen. Een statief bied hierbij een uitkomst.

De sluitertijd wordt in combinatie met het diafragma en de ISO waarde gebruikt om de belichting en de scherpte van foto aan te passen.

Bedankt voor uw stem!

Was dit artikel nuttig voor u?

JaEen beetjeNee

Gerelateerde artikelen

Wat is HDMI?

Lees hier meer over de nieuwe standaard kabel voor audio en video

Wat is HD ready en Full HD?

Wat betekend HD en waar moet ik op letten?

TV geluid via de speakers

Hoe kan ik het geluid van mijn TV via mijn Home Cinema speakers krijgen?

Wat is Blu-ray?

Wat houd Bluray in en wat kan ik er mee?