Wat is ISO waarde?

Gebruikte afbeeldingen

De ISO waarde kan een handige instelling zijn als je foto's zonder flits wilt maken in een donkere omgeving.
Zoals misschien bekend kun je met het diafragma en de sluitertijd de hoeveelheid licht in je foto aanpassen. Als derde factor kun je de ISO instelling gebruiken.

Wat is het?
De ISO waarde bepaald hoe gevoelig de fotosensor is voor het licht wat erop valt. De waarden van de ISO instelling kunnen variëren van ISO 50 tot ISO 1600 of zelfs nog hoger. Hoe lager de waarde hoe minder gevoelig de sensor is voor licht.


Wat kun je er mee?
Wanneer je in donkere situaties een foto wilt maken zonder flits, dan kun je met het diafragma en de sluitertijd je camera zo instellen dat er zoveel mogelijk licht binnen komt. Vaak kom je zonder flits in het donker met deze twee instellingen nog niet tot een mooie belichte foto. Om voldoende licht te creëren in zo'n situatie, kunnen we de lichtgevoeligheid van de sensor aanpassen. Door de sensor lichtgevoeliger te maken zal de foto lichter worden.  

Een nadeel van een lichtgevoelige sensor is dat er sneller ruis optreedt in de foto. Dit levert minder mooie foto's doordat de scherpte afneemt. Als de situatie het toelaat kun je dus beter foto's maken met een lage ISO waarde dan met een hoge ISO waarde. Bij een waarde hoger als ISO 400 zul je merken dat de ruis snel toeneemt.

In combinatie met het diafragma en de sluitertijd kun je dus met de ISO waarde ook de belichting van de foto aanpassen.

Bedankt voor uw stem!

Was dit artikel nuttig voor u?

JaEen beetjeNee

Gerelateerde artikelen

Wat is HDMI?

Lees hier meer over de nieuwe standaard kabel voor audio en video

Wat is HD ready en Full HD?

Wat betekend HD en waar moet ik op letten?

TV geluid via de speakers

Hoe kan ik het geluid van mijn TV via mijn Home Cinema speakers krijgen?

Wat is Blu-ray?

Wat houd Bluray in en wat kan ik er mee?