Het verschil tussen POP3 en IMAP email

Steeds meer mensen maken gebruik van email op hun mobiele apparaat. Het instellen van je email kan via verschillende wegen. Je kunt namelijk met een emailprogramma als outlook op je computer werken, maar ook met de emailapplicatie van je Iphone of Android toestel.


De meest gebruikte vormen van email ophalen zijn POP3 en IMAP. Maar wat is nu eenvoudig het verschil tussen deze 2 vormen?


POP3
Bij POP3 worden de e-mails gedownload van de e-mail hoofcomputer naar je eigen computer of mobiele apparaat. De e-mails worden dus lokaal op je eigen computer opgeslagen en van de e-mailserver verwijderd. Wanneer je dit dus op twee apparaten installeert dan zal het apparaat die het eerste verbinding maakt met de server de nieuwste e-mails binnen halen. Wanneer het tweede apparaat op e-mails controleert zijn ze dus alweer verwijderd en dus niet meer te vinden. Bij de meeste e-mailprogramma’s is er een optie dat het programma een kopie van de opgehaalde e-mails laat staan. Op deze manier is het met POP3 ook mogelijk om met meerdere apparaten de e-mails binnen te halen.


IMAP
Een andere vorm om je e-mail binnen te halen is IMAP. Bij IMAP is het zo dat je eigenlijk werkt op de e-mailserver. Je ziet ze in je e-mailprogramma staan, echter laat deze gewoon de e-mails zien die op de e-mailserver staan.


De voordelen van IMAP:
- Bij IMAP werk je op de e-mailserver, dus alles wordt direct bijgewerkt. (heb je een e-mail gelezen op je computer, dan zie je hem op je telefoon ook als ‘gelezen’.)
- Bij IMAP kun je “push” gebruiken, waardoor je een nieuwe e-mail direct ziet. POP3 gebruikt “pull” wat inhoud dat je om de zoveel tijd moet kijken of er nieuwe e-mails zijn.
- IMAP houd een mappenstructuur bij voor elke gebruiker waardoor het een stuk complexer is dan POP3


Heb je de keuze, kies dan altijd voor IMAP.

Bedankt voor uw stem!

Was dit artikel nuttig voor u?

JaEen beetjeNee

Gerelateerde artikelen

Wat is HDMI?

Lees hier meer over de nieuwe standaard kabel voor audio en video

Wat is HD ready en Full HD?

Wat betekend HD en waar moet ik op letten?

TV geluid via de speakers

Hoe kan ik het geluid van mijn TV via mijn Home Cinema speakers krijgen?

Wat is Blu-ray?

Wat houd Bluray in en wat kan ik er mee?