Wat is een DHCP server?

In een netwerk zijn meerdere computers met elkaar verbonden. In dit netwerk heeft elke computer een eigen adres (genaamd: IP adres). Door dit adres kunnen de computers met elkaar communiceren en is het dus mogelijk om bijvoorbeeld bestanden te kopiëren tussen computers.


Een IP-adres kan op twee manieren aan een computer toegewezen worden, namelijk:
- automatisch (door een DHCP server);
- handmatig


Wanneer er gekozen wordt voor een automatische toewijzing van een IP adres, dan zal een DHCP server een adres uitdelen wanneer een computer hierom vraagt.


Bij een handmatige toewijzing wordt het adres handmatig aan de computer toegewezen.


DHCP server
Bij een thuisnetwerk is de router uitgerust met een DHCP server. Elke computer die met de router verbind krijgt van de router een IP adres toegewezen. Voordeel hiervan is dat er geen instellingen handmatig ingevoerd hoeven te worden. Daarnaast krijgen alle computers die met deze router verbinden een adres toegewezen wat in dezelfde “reeks” zit. Wanneer IP adressen niet in dezelfde reeks zitten kunnen deze elkaar niet zomaar benaderen.


Een nadeel kan zijn dat het adres van een computer na een tijdje (bijvoorbeeld wanneer de router uit heeft gestaan) veranderd. Dit is in principe geen probleem, echter kan het problemen geven wanneer bepaalde programma’s een vast IP adres hanteren.

Bedankt voor uw stem!

Was dit artikel nuttig voor u?

JaEen beetjeNee

Gerelateerde artikelen

Wat is HDMI?

Lees hier meer over de nieuwe standaard kabel voor audio en video

Wat is HD ready en Full HD?

Wat betekend HD en waar moet ik op letten?

TV geluid via de speakers

Hoe kan ik het geluid van mijn TV via mijn Home Cinema speakers krijgen?

Wat is Blu-ray?

Wat houd Bluray in en wat kan ik er mee?