Wat is een NAS? (NAS server)

Tegenwoordig hebben de meeste mensen een eigen thuisnetwerk in huis. Naast de computers worden er ook steeds meer randapparaten op het netwerk aangesloten zoals TV’s, Blu-ray spelers, spelcomputers, etc. Een NAS kan dan wel eens goed van pas komen.


Wat is een NAS server?
Een NAS is een netwerk opslagmogelijkheid. Het betreft een kastje met hierin 1 of meerdere harde schijven. Aan het kastje zit een netwerkaansluiting zodat het op het thuisnetwerk aangesloten kan worden. Het wordt zo mogelijk om bestanden naar de NAS te kopiëren vanaf andere computers in het netwerk.


Wat kun je ermee?
Wanneer je de NAS in het netwerk aangesloten hebt, kun je het kastje via het netwerk benaderen via de browser of bijv. Windows verkenner. Op deze manier wordt het mogelijk om bestanden naar de NAS te kopiëren/knippen/plakken. De bestanden kunnen bijvoorbeeld foto’s, filmpjes, documenten zijn.


De bestanden op de NAS zijn nu via alle computers in het thuisnetwerk te bereiken. Wanneer je TV of spelcomputer ook op het netwerk aangesloten is, dan is het ook mogelijk om de bestanden zoals foto’s en video’s te benaderen. Deze kun je dan bijvoorbeeld op je TV weergeven.


Voordelen van een NAS
Wanneer je veel bestanden op je computer hebt staan, dan kun je deze naar de NAS kopiëren via het netwerk. De opslagcapaciteit van je computer kun je dan weer leeg maken.


Zoals hierboven beschreven is het mogelijk om via alle op het netwerk aangesloten apparaten de NAS te benaderen. Het delen van bestanden is daarom ook makkelijk. Zet je de bestanden van computer A op de NAS, dan kun je via computer B altijd nog bij de bestanden als computer A uit staat.


Het maken van een back-up is nu erg gemakkelijk. Je kunt de bestanden gewoon kopiëren naar de NAS. Gaat de harde schijf van je computer kapot, dan kun je altijd nog bij de bestanden op de NAS.


Het opslaan van foto/film kun je nu centraal doen zodat iedereen in huis bij de bestanden kan.

Bedankt voor uw stem!

Was dit artikel nuttig voor u?

JaEen beetjeNee

Gerelateerde artikelen

Wat is HDMI?

Lees hier meer over de nieuwe standaard kabel voor audio en video

Wat is HD ready en Full HD?

Wat betekend HD en waar moet ik op letten?

TV geluid via de speakers

Hoe kan ik het geluid van mijn TV via mijn Home Cinema speakers krijgen?

Wat is Blu-ray?

Wat houd Bluray in en wat kan ik er mee?