Wat is een server?

Servers zijn een belangrijk onderdeel van alles rondom computers. Zonder servers zou internet ook een stuk saaier zijn. Maar wat is precies een server?

Een server is simpel gezegd een computer. Net als een computer die we thuis hebben staan. Echter is een server computer vaak ingericht met onderdelen die wat duurder en sneller zijn dan een simpele thuis computer.

Een server kan je terugvinden in vele soorten en maten. Enkele voorbeelden:

Een webserver
Dit is een server (computer) waar programma's op draaien die het mogelijk maken om websites te laten draaien. Wanneer je dan thuis een website bezoekt zoals www.nu.nl dan zal je via het internet naar die desbetreffende webserver (computer) doorverwezen worden zodat je de website kunt laden en bekijken thuis.

Een opslagserver
Zoals de naam al doet vermoeden is dit een computer met een grote hoeveelheid aan opslagmogelijkheden aan boord. Denk aan Cloud diensten zoals OneDrive of Dropbox. Dit soort bedrijven bieden een dienst aan om jou bestanden op hun servers (computers) te zetten zodat je er via het internet altijd bij kunt.

Hoofdserver
Vaak een centrale computer in een bedrijf die alle andere computers in het netwerk beheert. Op deze hoofdserver kunnen vaak meerdere servers draaien zoals een webserver, emailserver, dataserver etc. Zo kan er met 1 zware computer van alles geregeld worden.

Wanneer je over een server praat, praat je dus veelal over een fysieke computer. Omdat er zoals hierboven al aangegeven is meerdere type servers zijn, is een server niet 100% fysieke hardware. Het zijn vaak ook programma's die het mogelijk maken om verschillende type servers (programma's) te laten draaien op 1 fysieke computer. Het is dus mogelijk om 1 server computer 1 type server te laten draaien. Maar net zo goed is het mogelijk om verschillende type software op 1 server computer te installeren zodat hij als meerdere servers in 1 kan fungeren.

Dit maakt het wellicht wat ingewikkelder maar onthoud dat een server niets meer is dan een computer of een stuk software op een computer die specifieke taken uitvoeren. Zo regelt een e-mailserver al het e-mailverkeer en regelt een webserver alles omtrent een website die op de server geïnstalleerd is.

Bedankt voor uw stem!

Was dit artikel nuttig voor u?

JaEen beetjeNee

Gerelateerde artikelen

Je email instellen op een tablet

Lees hoe je je email kunt instellen op je tablet, zodat je op je tablet ook je email kunt lezen.

Wat is Usenet? (nieuwsgroepen)

Veel mensen praten over nieuwsgroepen en Usenet, maar wat betekend dit nu precies? Wat kun je er allemaal mee. Lees hier hier.

Wat is een VPN verbinding?

Wanneer je thuis gaat werken voor de zaak zul je vaak gebruik moeten maken van een VPN verbinding. Wat dat inhoud lees je hier.

Wat is een Thin Client?

Een simpele uitleg over wat een Thin Cliet is, en wat het kan.