Wat is het BIOS van een computer?

Wanneer je je computer of laptop opstart, zal je eerst een aantal logo’s en gebeurtenissen op je scherm zien voordat het besturingssysteem (veelal Windows XP/7/8 etc.) geladen wordt.

Computers bestaan uit verscheidene componenten zoals een harde schijf, geheugen en allerlei andere printplaten. Van elk component zijn er vele soorten en maten verkrijgbaar. Een complete computer bestaat uit een verzameling van deze componenten van vele verschillende merken/fabrikanten.

Niet alle componenten zijn zomaar met elkaar te combineren. Dit komt omdat de techniek zo snel verbeterd en aanpassingen doet. Wanneer een computer samengesteld wordt, worden onderdelen zoals een processor (rekenmodule van een computer) en werkgeheugen op de hoofdprintplaat van de computer (het moederbord) geplaatst.

Het BIOS is de standaard aanwezige software op een moederbord van een computer. In deze software kun je dus altijd komen als je een computer opstart, zelfs wanneer er geen besturingssysteem zoals Windows geïnstalleerd is.

In deze beknopte software staan instellingen van het moederbord. Instellingen variëren van het aan- en uitzetten van bijv. USB poorten tot het instellen van het voltage van het werkgeheugen. Ook het kiezen van waar vanaf de computer opstart kan hier gewijzigd worden. Dit kan handig zijn wanneer je een besturingssysteem wil installeren vanaf een CD of een USB stick.

Is het gevaarlijk om instellingen te wijzigen?
Over het algemeen heb je geen reden tot het wijzigen van instellingen tenzij je zelf veel experimenteert met verschillende componenten en dus weet waar je mee bezig bent. Het wijzigen van snelheden van de processor en het geheugen kan schade veroorzaken aan onderdelen doordat ze hierdoor te warm kunnen worden.

Bedankt voor uw stem!

Was dit artikel nuttig voor u?

JaEen beetjeNee

Gerelateerde artikelen

Wat is HDMI?

Lees hier meer over de nieuwe standaard kabel voor audio en video

Wat is HD ready en Full HD?

Wat betekend HD en waar moet ik op letten?

TV geluid via de speakers

Hoe kan ik het geluid van mijn TV via mijn Home Cinema speakers krijgen?

Wat is Blu-ray?

Wat houd Bluray in en wat kan ik er mee?