Wat is Usenet? (nieuwsgroepen)

Veel mensen hoor je misschien wel praten over nieuwsgroepen of usenet. In dit artikel een simpele uitleg over wat Usenet is, en waarvoor het bedoeld is.

Usenet, ook wel nieuwsgroepen genoemd, is opgezet om discussies te kunnen voeren op internet. Je kan het dus zien als een soort forum waarbij mensen op berichten van elkaar kunnen reageren. Al deze discussies zijn onderverdeeld in groepen (vandaar nieuwsgroepen) zodat het geheel wat beter te categoriseren is.

Naast het houden van discussies, is het ook mogelijk om digitale bestanden met elkaar uit te wisselen. Hier wordt vooral door piraterij veel gebruik van gemaakt omdat het downloaden van bestanden op deze manier erg snel kan.

Usenet kan gezien worden als een compleet netwerk waarop grote computers zijn aangesloten die veel data kunnen opslaan. Mensen die gebruik maken van de nieuwsgroepen kunnen hun berichten en/of bestanden plaatsen in een desbetreffende nieuwsgroep. Mensen die de berichten of bestanden dan willen lezen/downloaden, moeten toegang hebben tot de bestanden. Deze toegang wordt verleend door de zogeheten Usenetproviders. Dit zijn bedrijven die als dienst leveren dat jij op hun Usenet computers kan inloggen, zodat je bij al deze berichten en bestanden kunt.

Wanneer je toegang wilt tot Usenet, dan zul je voor een goede werking gebruik moeten maken van een payserver (betaalde Usenetprovider). Voorbeelden van betaalde Usenetproviders zijn:
- Eweka (klik hier voor de website);
- NewsXS (klik hier voor de website);
- Giganews (klik hier voor de website);

Bovenstaande Usenetproviders geven alleen toegang tot de nieuwsgroepen zodat je bij de bestanden en discussies kunt. Voor het lezen en downloaden van de discussies en bestanden, maak je gebruik van een nieuwsreader. Veel gebruikte nieuwsreaders zijn:
- Newsleecher (betaald, klik hier voor de website);
- Grabit (gratis, klik hier voor de website);
- Spotnet (voor bestanden, klik hier voor de website);

Let erop dat het downloaden van auteursrechtelijke bestanden niet legaal is.

Bedankt voor uw stem!

Was dit artikel nuttig voor u?

JaEen beetjeNee

Gerelateerde artikelen

Wat is HDMI?

Lees hier meer over de nieuwe standaard kabel voor audio en video

Wat is HD ready en Full HD?

Wat betekend HD en waar moet ik op letten?

TV geluid via de speakers

Hoe kan ik het geluid van mijn TV via mijn Home Cinema speakers krijgen?

Wat is Blu-ray?

Wat houd Bluray in en wat kan ik er mee?