Wat is Blu-ray?

Gebruikte afbeeldingen

Hij is bijna al niet meer weg te denken, maar wanneer je er nog nooit mee hebt gewerkt kan het zo zijn dat je je afvraagt wat Blu-ray precies inhoud. Hieronder een korte eenvoudige uitleg.

Waar de videoband vroeger gebruikt werd om video op te slaan, kwam daarop volgend de DVD uit. Het verschil met de videoband was het feit dat de DVD alles digitaal op kon slaan. Hierdoor is het mogelijk om een DVD ook via een PC of laptop uit te lezen. Omdat alles op de DVD digitaal opgeslagen kan worden, is er de mogelijkheid om zowel data als videobestanden op de schijf te zetten.

Met de komst van hogere kwaliteit televisie (HD) is het mogelijk om gedetailleerdere beelden op de schijf op te slaan. Wanneer een videobestand van middelmatige kwaliteit is, dan kunnen er veel van deze bestanden op een DVD gebrand worden. Naarmate de kwaliteit van het beeld toeneemt zal ook de grootte van het videobestand toenemen. Met de huidige kwaliteit van de videobestanden is de grootte van de bestanden dermate groot dat dit niet meer op een DVD past. Doordat de groottes van o.a. de videobestanden snel toe is gaan nemen, is er door o.a. Sony een nieuw type DVD uitgevonden. In detail werkt het natuurlijk allemaal even anders, maar voor de consument veranderd er weinig.

Doordat de techniek wel verschilt, is het niet mogelijk om de nieuwe Blu-ray discs in een oude DVD speler te stoppen. (fysiek past het prima, echter snapt de DVD speler de Blu-ray disc niet). Andersom zijn de Blu-ray spelers wel compatible gemaakt voor de oudere DVD schijven.

Wat extra feiten
Een standaard Blu-ray disc kan 25 Gigabyte aan data opslaan. Door speciale technieken is het mogelijk om meerdere lagen boven elkaar te zetten. Hierdoor zijn er ook Blu-ray discs die 50 Gigabyte of meer kunnen opslaan.


Bedankt voor uw stem!

Was dit artikel nuttig voor u?

JaEen beetjeNee

Gerelateerde artikelen

Wat is HDMI?

Lees hier meer over de nieuwe standaard kabel voor audio en video

Wat is HD ready en Full HD?

Wat betekend HD en waar moet ik op letten?

TV geluid via de speakers

Hoe kan ik het geluid van mijn TV via mijn Home Cinema speakers krijgen?

Een externe harde schijf kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een externe harde schijf? Lees het hier.