Wat is Power over Ethernet (PoE)?

Wat is Power over Ethernet (PoE)?

terug naar categorie

Power over Ethernet is een veelgebruikte techniek die stroomkabels overbodig maken bij sommige toepassingen. Lees in dit simpele artikel wat het precies is.

Omschrijving

Power over Ethernet (PoE) is een technologie waarmee elektrische stroom en gegevens kunnen worden overgedragen via een netwerk-kabel. Met PoE kunnen apparaten zoals bewakingscamera's, access points voor wifi en andere netwerkapparaten worden gevoed via dezelfde kabel die wordt gebruikt voor gegevensoverdracht.

Waar wordt PoE voor gebruikt?

PoE wordt gebruikt in verschillende toepassingen, met name in de netwerk- en telecommunicatie-industrie. Het stelt bedrijven en organisaties in staat om apparaten aan te sluiten op hun netwerk zonder dat er aparte stroomkabels nodig zijn. Dit vereenvoudigt de installatie en vermindert de kosten.

Welke varianten zijn er van PoE?

Er zijn verschillende varianten van PoE, elk met hun eigen specificaties en mogelijkheden:

  1. PoE (802.3af): Deze standaard, ook wel bekend als PoE, levert maximaal 15,4 watt aan vermogen via de Ethernet-kabel. Het wordt vaak gebruikt voor apparaten zoals IP-telefoons, bewakingscamera's en access points voor wifi.
  2. PoE+ (802.3at): PoE+ biedt een hoger vermogen dan PoE, tot wel 30 watt per poort. Hierdoor kunnen zwaardere apparaten zoals pan-tilt-zoom (PTZ) camera's, high-power access points en videotelefonie-apparaten worden gevoed via PoE+.
  3. PoE++ (802.3bt): Dit is de krachtigste variant van PoE en kan tot 100 watt aan vermogen leveren. Het wordt gebruikt voor veeleisende toepassingen zoals high-performance draadloze access points, IP-camera's met hoge resolutie en thin clients die extra vermogen nodig hebben.

Elke variant van PoE biedt verschillende niveaus van stroomvoorziening, waardoor gebruikers flexibiliteit hebben bij het kiezen van de juiste oplossing voor hun specifieke behoeften. Met PoE+ en PoE++ kunnen bijvoorbeeld zwaardere apparaten worden gevoed, terwijl PoE geschikt is voor meer basisapparatuur.

Voor- en nadelen van PoE

Een voordeel van PoE is dat het de installatie van netwerkapparaten vereenvoudigt en de kosten verlaagt door het elimineren van aparte stroomkabels. Ook biedt het flexibiliteit omdat apparaten op verschillende locaties kunnen worden gevoed via een enkele kabel. Een nadeel is dat de maximale stroom die kan worden geleverd beperkt is, waardoor niet alle apparaten geschikt zijn voor PoE. Daarnaast kan PoE apparatuur wat duurder zijn in de aanschaf.

Een voorbeeld wanneer het handig is om PoE te gebruiken

Een handig voorbeeld van wanneer PoE van pas komt, is bij het installeren van bewakingscamera's. Met PoE kunnen de camera's worden gevoed via dezelfde Ethernet-kabel die wordt gebruikt voor gegevensoverdracht naar een Network Video Recorder (NVR). Dit vereenvoudigt de installatie omdat er geen aparte stroomvoorziening nodig is voor elke camera. Bovendien maakt PoE het gemakkelijker om camera's op afgelegen locaties te plaatsen waar geen stopcontacten beschikbaar zijn.

Benieuwd naar producten die gebruik maken van PoE? Klik hier voor diversen PoE producten op Bol.com


Gerelateerde producten