Wat is Matter?

Wat is Matter?

terug naar categorie

De term 'Matter' heb je wellicht wel eens voorbij horen komen. Wat het is en wat je ermee kan doen wordt in dit artikel uitgelegd.

Omschrijving

In de steeds groeiende wereld van slimme technologieën komt Matter tevoorschijn als de verbindende schakel die verschillende slimme apparaten laat samenwerken. Maar wat maakt Matter zo bijzonder en waarom wordt het beschouwd als de veelbelovende standaard voor het Internet of Things (IoT)?

Er zijn in de laatste jaren steeds meer apparaten gekomen die je huis een stukje slimmer kunnen maken. Allerlei fabrikanten hebben hun eigen systemen op de markt gebracht waarbij hun eigen producten goed met elkaar overweg kunnen. Denk aan grote merken als Samsung, Philips of Apple. Het probleem is echter dat al deze fabrikanten het liefst willen dat je alle slimme appraten van hun merk koopt. Het probleem wat hierbij ontstaat is dat een product van Samsung soms niet werkt met een product van Apple. Dit is voor veel mensen lastig aangezien ze vaak producten hebben van allerlei verschillende merken.

Matter fungeert als de gemeenschappelijke taal die alle slimme apparaten begrijpen. Matter is een open standaard die ontwikkeld is om te zorgen dat allerlei apparaten van verschillende merken met elkaar kunnen communiceren. Het is een soort lijst met allerlei regels waaraan voldaan moet worden om het matter certificaat te krijgen. Op deze manier komt er 1 standaard in plaats van allerlei losse systemen.

Waarom is Matter belangrijk?

  1. Universelere Communicatie: Matter is als de vriendelijke vertaler die ervoor zorgt dat slimme apparaten van verschillende merken dezelfde taal spreken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een slimme lamp van het ene merk kunt laten samenwerken met een slimme thermostaat van een ander merk.
  2. Veiligheid en Privacy: Matter is als de wachter die waakt over je digitale stad. Het legt de nadruk op beveiliging en privacy, wat betekent dat jouw gegevens veilig moeten zijn wanneer je verschillende slimme apparaten met elkaar verbindt.
  3. Eenvoudige Installatie: Denk aan Matter als de handige gids die je rondleidt. Het streeft naar eenvoudige installatie en configuratie, waardoor het voor consumenten gemakkelijker wordt om slimme apparaten toe te voegen en te gebruiken.
  4. Lokaal in je eigen netwerk: Apparaten in het Matter systeem hoeven geen verbinding te maken met de websites van de fabrikanten. Dit is voor de snelheid en privacy een groot voordeel.

Hoe werkt Matter in jouw huis?

Slimme apparaten die voldoen aan de Matter-standaard kunnen naadloos met elkaar communiceren. Een centrale  Matter-compatibele hub fungeert als het centrale commandocentrum waar je alle verschillende Matter apparaten op aan kan melden.

Waar Matter bijvoorbeeld gebruikt kan worden:

  1. Verlichting: Matter kan de dirigent zijn van slimme verlichtingsscenario's. Het maakt het mogelijk om lampen van verschillende fabrikanten te laten samenwerken in geautomatiseerde instellingen.
  2. Thuisbeveiliging: In beveiligingssystemen fungeert Matter als de coördinator. Het maakt het mogelijk om slimme beveiligingscamera's, deursloten en sensoren met elkaar te laten samenwerken voor een geïntegreerde beveiligingsoplossing.
  3. Klimaatregeling: Voor slimme thermostaten en verwarmingssystemen is Matter een handige optie. Het maakt het mogelijk om thermostaten te laten samenwerken met andere apparaten voor een naadloze temperatuurregeling.

Matter belooft een gemeenschappelijke basis te zijn voor de toekomst van slimme apparaten. Als de standaard groeit, kunnen we een meer samenhangende en toegankelijke slimme thuiservaring verwachten. Het is nog niet zo lang geleden gestart, dus het is nu nog in zijn beginfase. Het lastige hiervan is dat er op moment van schrijven nog niet zoveel apparaten en merken zijn die goed met Matter standaard overweg kunnen. Verwacht wordt dat dit aantal alleen maar zal groeien.


Gerelateerde producten