Wat is een gimbal?

Wat is een gimbal?

terug naar categorie

De term gimbal ken je misschien wel maar wat is het precies en wat kan je met een gimbal? In dit artikel een simpele uitleg over een gimbal.

Omschrijving

Een gimbal is een stabilisatiesysteem dat wordt gebruikt om camera's, smartphones, drones en andere apparaten in balans te houden tijdens het filmen of fotograferen. Het bestaat uit een set van kardinale ringen die met elkaar verbonden zijn en zo een vrij bewegende ophanging vormen. Dit stelt het apparaat in staat om soepel te draaien en te kantelen zonder schokkerige bewegingen.

Varianten van Gimbals:

  1. Handheld Gimbal: Dit type gimbal is ontworpen om handheld te worden gebruikt en wordt vaak gebruikt door filmmakers en vloggers voor stabiele opnames tijdens het lopen of bewegen.
  2. 3-Axis Gimbal: Een 3-assige gimbal biedt stabilisatie langs drie verschillende assenDit zorgt voor een volledige stabilisatie van het beeld, zelfs tijdens snelle bewegingen.
  3. Drone Gimbal: Speciaal ontworpen gimbals voor drones helpen bij het stabiliseren van de camera tijdens vluchten, waardoor scherpe en vloeiende luchtbeelden worden geproduceerd.
  4. Camera Gimbal: Deze gimbals zijn ontworpen om professionele camera's te stabiliseren tijdens het filmen, waardoor cinematografische opnames mogelijk zijn zonder de noodzaak van dure railsystemen of steadicams.

Waar wordt het voor gebruikt?
Gimbals worden gebruikt in verschillende industrieën en toepassingen, waaronder:

  • Videografie en Fotografie: Gimbals bieden vloeiende en professioneel uitziende opnames voor filmmakers, vloggers, fotografen en content creators.
  • Luchtfotografie en Videografie: Drones uitgerust met gimbals leveren adembenemende luchtopnames voor filmmakers, vastgoedfotografen, inspectiediensten en meer.
  • Sportopnames: Gimbals worden gebruikt om actiesporten zoals skateboarden, snowboarden, en mountainbiken vast te leggen met minimale trillingen en schokken.
  • Inspecties en Surveillances: In industriële toepassingen worden gimbals gebruikt voor het inspecteren van infrastructuur, surveillancetaken en zoek- en reddingsoperaties.

 

Werken met een Gimbal
Het werken met een gimbal kan aanvankelijk wat oefening vereisen, vooral voor beginners. Het balanceren en bedienen van de gimbal om vloeiende en stabiele opnames te krijgen, vergt wat handigheid en geduld. Echter, naarmate je meer ervaring opdoet, zul je merken dat je met een gimbal in staat bent om zeer professionele en indrukwekkende opnames te maken. Door te experimenteren met verschillende bewegingen en opnamehoeken, kun je unieke en creatieve shots creëren die je projecten naar een hoger niveau tillen. Met wat doorzettingsvermogen en praktijk kun je uiteindelijk meester worden in het gebruik van een gimbal en adembenemende beelden vastleggen.

In essentie biedt een gimbal een stabiele platform voor het vastleggen van hoogwaardige beelden en video's, waardoor creatieve mogelijkheden worden vergroot en professionele resultaten worden bereikt.

Interesse in een gimbal? Klik hier voor een overzicht van gimbals bij Bol.com