Wat is port forwarding

Wat is port forwarding

terug naar categorie

Misschien heb je het woord nog nooit gehoord, maar het is handig om te weten. Port forwarding is een handige functie. In dit artikel leggen we simpel uit wat het is.

Omschrijving

Bij het internetverkeer wat jou huis inkomt wordt er gebruik gemaakt van poorten. Zie het als verschillende rijbanen van een snelweg. Elk programma wat verbinding maakt met het internet gebruikt daar een poort voor. Bepaalde verbindingen gebruiken specifieke poorten om via het internet te communiceren.

Port forwarding is als het verkeersregelaar zijn van het internet, maar dan voor gegevens. Het speelt een cruciale rol in het zorgen dat de informatie die je computer binnenkomt of verlaat, de juiste bestemming bereikt. Uit veiligheidsoverwegingen zijn bepaalde poorten vaak geblokkeerd om ongewenste indringers buiten de deur te houden.

Hoe werkt Port Forwarding?

Stel je voor dat je computer een huis is en het internet de straat waaraan dat huis staat. Elke service of toepassing op je computer heeft een specifieke "deur" of poort waardoor gegevens binnenkomen of vertrekken. Hier komt port forwarding om de hoek kijken.

Als iemand van buitenaf probeert verbinding te maken met een service op jouw computer, moet je router weten welke service je wilt bereiken. Port forwarding vertelt de router welke 'deur' moet worden geopend, zodat het verkeer naar de juiste service wordt geleid.

Waarom is Port Forwarding belangrijk?

 1. Extern toegang verlenen: Als je bijvoorbeeld een webserver opzet in je huis, wil je misschien dat mensen van buitenaf er verbinding mee kunnen maken. Port forwarding opent de juiste poorten om deze externe toegang mogelijk te maken.
 2. Online gaming: Voor sommige online games moet je mogelijk specifieke poorten openen om soepel te kunnen spelen. Port forwarding zorgt ervoor dat het spelverkeer zonder problemen door je router kan gaan.
 3. Camera's en smart home devices: Als je externe toegang tot beveiligingscamera's of andere slimme apparaten wilt, is port forwarding noodzakelijk. Het stelt deze apparaten in staat om gegevens naar je toe te sturen, zelfs als je niet thuis bent.

Stappen om Port Forwarding in te stellen:

 1. Vind het IP-adres van je router: Dit is meestal iets als 192.168.1.1. Voer dit in je webbrowser in om toegang te krijgen tot de routerinstellingen.
 2. Inloggen op de router: Gebruik de juiste gebruikersnaam en het wachtwoord om in te loggen op de router.
 3. Zoek de Port Forwarding sectie: Dit kan variëren afhankelijk van het merk en model van je router. Het staat soms onder de naam "Virtual Server" of "Port Triggering".
 4. Voeg een nieuwe Port Forwarding regel toe: Voer de benodigde informatie in, zoals het interne IP-adres van je computer en de specifieke poorten die je wilt openen.
 5. Sla de wijzigingen op: Nadat je de regel hebt toegevoegd, sla je de wijzigingen op en start je de router opnieuw op.

Voor- en nadelen van Port Forwarding:

Voordelen:

 • Externe toegang: Maakt externe toegang tot services en apparaten in je huis mogelijk.
 • Aangepaste configuratie: Geeft je de controle over welke poorten open zijn voor specifieke toepassingen.
 • Optimalisatie van verbindingen: Verbetering van de prestaties voor online gaming en andere toepassingen.

Nadelen:

 • Beveiligingsrisico's: Onjuist geconfigureerde port forwarding kan beveiligingsproblemen veroorzaken. Zorg ervoor dat je alleen de poorten opent die nodig zijn.
 • Technische kennis vereist: Het instellen van port forwarding kan ingewikkeld zijn voor mensen zonder technische achtergrond.

In essentie is port forwarding een soort digitale wegbegeleiding, waardoor het internetverkeer soepel en efficiënt naar de juiste bestemming kan stromen.